Projecten, concerten & samenwerkingen

From Me FLows What You call Time

From me flows what you call Time is één van de grootste en meest succesvolle projecten uitgevoerd door Suol Percussion. In de lente van 2022 werd het gelijknamige slagwerkconcert, geschreven door de Japanse componist Toru Takemitsu, uitgevoerd door het slagwerkensemble én een samengesteld projectorkest onder leiding van dirigent Joost Smeets. Aanleiding hiervoor was het eindexamen van ensemble-lid Helmer Bijl, wie tevens een aantal solowerken en een eigen compositie met het voltallige ensemble ten gehore bracht. Ter gelegenheid van deze bachelor afsluiting werd, in samenwerking met Stichting Het Gilde Live, een symfonieorkest samengesteld uit ruim 70 conservatoriumstudenten en amateurmusici. Vijf leden van Suol Percussion vervulden de solopartijen en bezorgde het publiek in de Mateboerzaal van theater De Spiegel een spirituele, fascinerende en indrukwekkende luisterervaring. Het concert leverde lovende reacties van docenten, familie, vrienden en musici op. Luister via de link hieronder naar de live-uitvoering van Phantasmata, geschreven door Helmer Bijl, dat voor de pauze door een 9-koppig slagwerkensemble en pianist ten gehore werd gebracht.

NJO Muziekzomer 2021 

Het debuut van Suol Percussion vond plaats in de zomer van 2021. Als onderdeel van de NJO Muziekzomer Gelderland verzorgde het slagwerkensemble twee succesvolle concerten, voor het eerst voor live publiek, in de tuinen van Paleis Het Loo. Onder de ruim 300 jaar oude colonnades, tussen de fonteinen, beelden en paviljoenen, stond een uitgebreid scala aan slagwerk uitgestald. Met marimba’s, vibrafoons, toms, koebellen, gongen, deskbells, glazen schalen, wijnflessen en nog veel meer werd de enorme veelzijdigheid van het slagwerkinstrumentarium getoond en ten gehore gebracht. Onder het genot van een drankje, een blauwheldere hemel en een aangenaam zonnetje konden luisteraars tweemaal genieten van de werken van onder andere Glass, Živkovič, Reich en Messiaen. Tevens werd voor dit concert de samenwerking gezocht met een klein mannenkoor. Het ensemble ontving achteraf enthousiaste reacties van het publiek in Apeldoorn. Bekijk de foto’s van het concert hier.

Opnames in theater de spiegel

Professionele audio- en video-opnames maken op het podium van de Mateboerzaal in theater De Spiegel te Zwolle, wie had dat kunnen bedenken? Suol Percussion realiseerde het als één van de eerste projecten van het kersverse, vernieuwende ensemble. In de eerste instantie hadden deze jonge musici een groots slagwerkspektakel in Schouwburg Odeon op het oog, maar vanwege de onvoorziene, welbekende ‘corona-lockdown’ werden de plannen gewijzigd en werd de focus verlegd naar het maken van een professionele concertregistratie. In juni 2021 werden de opnames van een tweetal werken tot stand gebracht. Eén daarvan was het Adagietto uit Mahlers 5e Symfonie voor symfonieorkest, dat speciaal voor deze gelegenheid werd gearrangeerd voor slagwerkbezetting door ensemble-lid Luuk van Raalten. Daarnaast werd het virtuoze werk Kyoto opgenomen, dat geschreven is door de Zweedse componist John Psathas en wiens lovende reactie ‘Wonderful’ nog steeds te vinden is onder de video. Bekijk de opnames op onze YouTube-pagina hier.


uitreiking de zilveren vork 2022

In het najaar van 2022 mocht Suol Percussion als gekozen winnaar de  Zilveren Vork én een geldbedrag van maar liefst €3000,- in ontvangst nemen tijdens de uitreiking in De Harmonie. In januari datzelfde jaar nam het slagwerkensemble deel aan een lunchconcertenreeks van de stadschouwburg in Leeuwarden. In een reeks van 6 concerten konden luisteraars onder het genot van een hapje en een drankje genieten van verscheidene kamermuziekensembles, waarbij hen gevraagd werd een stem uit te brengen op hun favoriete ensemble. Na een succesvol, gevarieerd en theatraal lunchconcert kregen de jonge musici uit Zwolle in een positief bericht te horen dat zij door het publiek verkozen waren als winnaars van de reeks en uitgenodigd werden te spelen tijdens de uitreiking van de prijs. Suol Percussion nam de prijs op 6 november 2022 in ontvangst en bedankte het aanwezige publiek hierna middels een kort, flitsend en theatraal stukje muziek.