Mijn naam is Helmer Bijl, ik woon in Zwolle en studeer aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Ik ben geboren in Harderwijk en heb het grootste gedeelte van mijn leven in Nunspeet gewoond. Mijn eerste muzieklessen kreeg ik al toen ik 5 jaar oud was op de piano bij Inez Ducheateau. Al snel daarna werd slagwerk deel van mijn leven en ging ik slagwerklessen volgen bij Wibrand van Norel. Deze lessen vonden plaats in Elspeet bij de plaatselijke muziekvereniging, het Elspeets fanfarekorps, waar ik ook al snel lid van werd. Bij deze vereniging heb ik mijn eerste concertervaringen opgebouwd en die concertervaringen werden alleen maar meer doordat ik al snel bij veel andere muziekverenigingen ging spelen. Op mijn 19e begon ik mijn studie aan het conservatorium en kreeg ik steeds meer mogelijkheden om bij veel orkesten en verenigingen te spelen.

Momenteel ben ik slagwerker bij het slagwerkensemble van het Elspeets Fanfarekorps, paukenist en slagwerker bij het Gelders Fanfare Orkest, paukenist en slagwerker bij het Nationaal Jeugd Orkest en vaste invaller bij veel verschillende kamermuziekensembles, harmonieorkesten, fanfares en Brassbands in binnen- en buitenland. Daarnaast heb ik in 2019 mee mogen doen aan het Nederlands Studenten Orkest en in 2017 aan projecten van het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest.

Binnen Suol Percussion ben actief als slagwerker en maak ik deel uit van de organisatie.

Als slagwerker specialiseer ik mij in orkestslagwerk en dan vooral als paukenist. Binnen Suol Percussion ben ik zowel een melodisch als ongestemd slagwerker.

Binnen de organisatie van het ensemble ben ik verantwoordelijk voor de communicatie met ensembleleden. Verder zorg ik ervoor dat de communicatie met onze gast muzikanten en coaches goed verloopt en houd ik contact met de theaters, concertzalen en andere mensen met wie wij te maken krijgen.

Naast al dit werk ben ik ook nog eens één van de arrangeurs voor Suol Percussion. Dus zal je af en toe een aantal muziekstukken op het programma van het ensemble zien staan die ik heb omgeschreven voor de groep.

Suol Percussion is voor mij een fantastisch ensemble dat bestaat uit fijne collega’s die vernieuwend durven te denken, mooie projecten kunnen en willen ontwikkelen. Collega’s die geen genoegen nemen met half werk en daardoor altijd tot het uiterste zullen gaan. Vandaar dat ik het ontzettend tof vind om deel uit te maken van dit ensemble.

In het filmpje speel ik een gedeelte uit de 5e paukenetude van Alan Cumberland. Cumberland was 1e paukenist van het London Philharmonic Orchestra. Daarnaast gaf hij les aan onder andere het Royal College of Music. In deze etude wordt de paukenist op technisch gebied erg uitgedaagd doordat je de instrumenten veel moet stemmen terwijl je het werk zo speels en beheerst mogelijk uitvoeren.